HSV Westkapelle  HSV Westkapelle

Meters maken!

Op vrijdagmiddag via google maps een plek geprikt ergens in het land. Het werd Etten-leur. Een mooi water om te bevissen tijdens een weekendje kayakvissen. Tom-tom ingesteld en gaan. De kayak kan je bijna overal te water laten, dus een parkeerplaats opgezocht en de kayak te water gelaten. Het was zeker 3 kilometer varen voordat ik op de hoofdwatergang uitkwam. Hier bleken de rietkragen beschutting te bieden aan de snoek. Na een half uurtje trollen klapte er op een nieuw oranje plugje een klein snoekje. Vervolgens iemand langs de kant gesproken en volgens hem moest ik in de havens zijn, daar moesten de snoeken zitten. Dus zijn tip opgevolgd en in een kom bij een fabriek haakte ik iets waarbij alle zeilen bijgezet moesten worden. Snel de tweede hengel binnengehaald en toen kon het gevecht beginnen. Het moest hier gaan om een flinke dame, want ik kreeg na een half uur nog steeds geen glimp van haar te zien. Een slome, maar toch sterke run, op een spro plugje van 7 cm, met kleine haakjes maakte mij toch wat zenuwachtig. Even later liet ze zich zien en toen wist ik het, het gaat om een metersnoek! Maar ze gaf de moed nog niet op en verdween weer in de diepte. Ik had helaas geen schepnet bij, alleen mijn lipgrip. Normaal gesproken kun je hier prima mee uit de voeten, maar toen ik de lipgrip in haar bek deed ging ze tollen als een krokodil. Toen scheurde haar kaak uit, even later nog een poging gedaan, maar deze vis van naar schatting 1.20 meter en 15 kilo moest gewoon terug, ik wilde haar niet nog meer toetakelen. Deze dag was ten einde en na een lange terugreis naar de auto ben ik vertrokken naar Gorinchem, hier bleef ik slapen bij een vriend om de volgende dag de Lingewaard te gaan bevissen.

De zondag begon wat fris, maar eenmaal op het water werd de kou minder. Na nog geen 10 minuten op het water pakte ik al een mooie roofblei op de savagegear plug. Wat een geweld, het heeft wat weg van zeebaars, maar toch weer net anders. Het zijn vaak lange runs die niet te stoppen zijn.

Daarna de gehele Lingewaard afgevist op zoek naar die volgende metersnoeken. Na verloop van tijd wist Niek een 5 tal snoeken achter elkaar te vangen. Hij ving er zelfs 2 in een tijdsbestek van 2 minuten!

Ik ving tussendoor een baarsje van mooi formaat.

Daarna nog wat afgesloten plasjes afgevist, maar hier gaf de vis niet thuis. Toen op de terugweg kwamen we langs dezelfde plek waar ik eerder de roofblei ving. En daar miste ik er direct weer een! Het leek wel of hij direct naar de andere plug ging, want daar klapte er weer een op.. en wat voor 1, en hoe! Na tiental verwoede pogingen om de roofblei boven water te halen bleek de vis gehaakt te zijn in de staart! Het was een waar monster, naar schatting was de vis zeker 80 - 85 cm! Maar als ze in de staart gehaakt zitten geven ze niet snel op, ze blijven de power hebben om weg te zwemmen! Nog enkele pogingen gedaan om de vis uit het water te krijgen, maar dit mocht helaas niet lukken. Toen maar weer verder hetzelfde talud afgetrold en jawel daar haakte Niek ook een roofblei, maar deze schoot los. De hengel verdween bijna in de plomp! Even later mocht ik nog een kleinere variant vangen. Wat een spectakel! Op naar de zeebaars!

Groet, Thomas