HSV Westkapelle  HSV Westkapelle

Algemeen:

Hengels heb je in vele soorten en maten. Maar niet alle hengels zijn geschikt voor de strandvisserij. En als je op het strand bij een wedstrijd zou gaan kijken kun je nog vele verschillen ontdekken. Het is de bedoeling dat je de hengel afstemt naar de soort strandvisserij die je wilt gaan uitoefenen.

Tip: ben je een beginnend visser. Koop niet gelijk de langst mogelijke hengel. Maar bouw de lengte stap voor stap op!

 

Bodemvisserij:

Het vissen zoals je dit het meeste langs de Zeeuwse stranden ziet. Het vissen op platvis zoals tong, schar, bot en schol en het vissen op rondvis zoals wijting, gul, steenbolk. Voor deze visserij wordt de normale strandhengel gebruikt. Deze hebben vaak een lengte vanaf 3,90 meter oplopend tot 5 meter. En een werpgewicht tussen de 150 en 250 gram. Buitenom de verschillen in lengte en werpgewicht zijn er nog vele punten waar de strandhengel uit één loopt. De ene hengel is stug of hard en de andere hengel is slap of soepel. De ene hengel heeft 6 geleide-ogen en de andere heeft misschien wel 11 geleide-ogen. En wat prijs betreft kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Het is belangrijk dat je een strandhengel zo goed mogelijk naar de visser afstemt. Zo haal je de grootste werpafstand uit je hengel. Ben je een volwassen beginnende visser, koop dan niet gelijk een stugge lange hengel, maar begin met een hengel tussen de 3,90 en 4,20 meter die lekker soepel in zijn worp is. Het is verstandig pas over te stappen naar een langere hengel wanneer je de kortere hengel volledig beheerst. Zo bouw je stap voor stap naar de perfecte hengel voor jou. Wanneer je een hengel wilt gaan aanschaffen is het wijs om hem eerst uit te testen of het wel daadwerkelijk de hengel naar jouw wensen is. Bij de meeste hengelsport winkeliers is dit vaak geen probleem. Zo voorkom je een miskoop.

Tip: wanneer je een hengel wilt aanschaffen, vraag in de hengelsportzaak of het mogelijk is om te gaan proef werpen. Zo ontdek je of een hengel bij jou past.

Hengels voor de zomervisserij:

Zoals iedereen weet, brengt de zomer andere vissoorten met zich mee. Aan de Zeeuwse stranden en dijken kun je dan volop genieten van vissoorten als: geep, makreel, zeebaars, fint. Omdat dit een actieve wijze van vissen is, hetzij met kunstaas of met een dobber worden hier andere hengels voor gebruikt dan de strandhengel. Hiervoor worden lichtere en vaak kortere hengels gebruikt. Vaak zie je de spinhengel bij het vissen met kunstaas. En de karperhengels voor het vissen met de dobber.
Bij de kunstaasvisserij zie je vaak hengels tussen de 2,40 meter en 3,60 meter. Bij het vissen met de dobber op bijvoorbeeld geep worden vaak hengels tussen de 3,30 meter en 3,90 meter gebruikt. De hengels die voor het vissen op de geep worden gebruikt zie je ook vaak terug wanneer de vis kort onder de kant wordt gevangen. Denk hierbij aan het vissen op kleine zeebaarsjes in de branding of het vissen op kleine platvisjes. De karper- of feederhengels zorgen voor een perfect beetregistratie en dit maakt het vissen op kleinere vissen een echte sport! Verder is het fijn bij de zomervisserij dat je hengel niet te zwaar is. Dit omdat je hem constant in de hand hebt. Let hier dus op als je op zoek gaat naar een hengel voor de zomervisserij!

Tip: ben je een ervaren visser op het gebied van zomervisserij? Gebruik dan eens een feederhengel bij het vissen met de dobber!

Tip: onderhoud je hengels goed. Spoel ze na het vissen af met zoet water! En spuit ze regelmatig in met siliconenspray! Onderhoud = Behoud