Zeebaarsvissen
Zeebaarsvisserij met de plug
Zomergasten
Het is alweer bijna tijd om de wijtingen en scharren te vergeten en ons te richtten op de zomerse gasten. De grootste van deze gasten in ongetwijfeld de zeebaars, die soms massaal voorkomt langs onze kust. Vaak betreft het kleine exemplaren van onder de minimummaat van 36cm die azen op kleine visjes en andere bodemdiertjes. Gooi deze ondermaatse visjes dus te allen tijde terug!!! Het is onzin deze mini’s mee te nemen, het is zonde als je bekijkt dat zo’n visje uit kan groeien tot een prachtige sterke sportvis.
De plug
De grotere exemplaren zijn echter wel interessant voor de sportvissers. Een van de manieren om deze ware predators te belagen is het vissen met de plug. In hengelsportzaken vind je de meest prachtige collecties pluggen die eigenlijk allemaal hetzelfde werken. Een plug is gemaakt uit al dan niet drijvend stuk hout in de vorm van een prooivisje. Aan de voorkant van de plug is een schoep aangebracht die ervoor zorgt dat als je de plug binnenhaalt deze onder water duikt. Bij het vissen van de plug moet dus steeds ingegooid en opgehaald worden. Omdat er heel veel verschillende soorten pluggen zijn van verschillende merken is het belangrijk goed op de hoogte te zijn van de prestaties van een plug. Pluggen met een grote schoep gaan bijvoorbeeld dieper dan die met een klein schoepje. Voordat je een plug koopt moet je dus weten hoe diep het is op de stek waar je met je plug aan de gang wilt gaan. Het is onzin om een heleboel verschillende pluggen te kopen, de meeste gebruik je dan toch niet omdat ze ongeschikt zijn en het is zonde van je geld, ze geven de pluggen helaas nog niet weg! Voor de zeebaars heb je niks aan een mini plugje, neem gerust een plug van 10cm of groter. Je staat er van versteld hoe zelfs ondermaatse zeebaarsjes deze pluggen met volle overgave grijpen. Je moet toch al gauw op 8 euro per plug rekenen, het voordeel is dat je ze in tegenstelling tot ander kunstaas zelden kwijt raakt.
Veel gebruikte exemplaren
Lucky Craft
De Lucky Craft pluggen zijn wel een van de duurste, maar wel één van de betere. Bij goedkope pluggen kan je namelijk vaak hebben dat ze scheef zwemmen, de kans dat je dan een baars vangt is aanzienlijk kleiner. Lucky Craft bouwt zowel diepduikende pluggen als oppervlaktepluggen, de meest bekendste is toch de Lucky Craft Sammy, een oppervlakteplug die je walk-the-dog binnen moet vissen. Walk-the-dog wil zeggen, korte rukjes geven aan de hengel en zo de plug te laten dansen op het oppervlakte van het water. Deze plug kost al gauw 18 euro, een hoop geld, als je denkt dat er ook pluggen gemaakt worden voor 6 euro en die hetzelfde effect hebben. Dit zijn pluggen van het merk Dam, verkrijgbaar bij Hengelsport Zuiderduin.
De Lucky Craft Staysee is een diepduikende plug, ook rond de 18 euro, maar deze plug is echt waar voor z’n geld. Ik heb er zelf al menig gekocht en sta er nog steeds versteld van hoe deze plug zeebaarzen aantrekt, met name de kleur Haring (http://www.luckycraft.com/luckycrafthome/Products/jerkbait/staysee90spver2sp.htm). Ontelbaar veel kleuren, maar de kleuren vangen meestal de visser en niet de vis. Het is gewoon een kwestie van uitproberen.
Mann’s
Mann’s pluggen zijn veel in trek bij het vissen vanaf de palen. Dit komt met name omdat deze pluggen diep gaan en oersterk zijn. Er zijn van Mann’s ook ontzettend veel verschillende soorten, maar mijn voorkeur gaat uit naar de Mann’s Stretch 15+. En dan met name in de kleur Wild Shiner. Een donkere kleur, met een oranje gloed.
Rapala
Het Finse merk Rapala is wel het meest bekende pluggen-merk. En dat is niet onterecht, de rapala’s zijn stuk voor stuk van perfecte kwaliteit en door de ruime collectie is er voor elke visserij een geschikte plug te vinden.
Als de zeebaars aan het jagen is aan de oppervlakte, is het verstandig uw eigen aas ook hoog in het water aan te bieden. Een ondiep duikende plug is dan ideaal! Neem bijvoorbeeld de Rapala Husky Jerk van 12 of 14 cm, deze plug zal niet dieper dan anderhalve meter duiken en is dus perfect voor de oppervlakte visserij. Vis je op dieper water en zit de zeebaars op de bodem, dan zul je toch een andere plug moeten gebruiken.
Voor het vissen op een diepte van 2 á 3 meter is de Rapala Jointed, de Rapala Magnum of de Rapala Sliver van 13cm of zelfs 20cm een goede keus. Deze twee pluggen gaan een meter of twee diep zodat ze de bodem net bereiken, de plaats waar de zeebaars zich meestal ophoudt. Deze tweedelige drijvende pluggen zijn ideaal voor het vissen vanaf steenstorten. Doordat ze niet erg diep duiken, raken ze niet snel vast achter stenen of andere obstakels.
Voor het vissen op dieper water, bijvoorbeeld van uit een bootje of vanaf de palenrijen is het verstandig een diepgaande plug te gebruiken mits je geen activiteit van zeebaarzen aan het oppervlakte ziet. Rapala heeft in zijn assortiment verschillende diepduikende pluggen, bijvoorbeeld de Rapala Downdeep Rattlin’Fat Rap, de Rapala Downdeep Husky Jerk of de Rapala Tail Dancer. Allen te herkennen aan hun grote schoep aan de voorzijde.
Overige merken
Zoals je merkt zijn er nog wel meerdere merken op de markt, maar de zeebaars is toch een ietwat kieskeurige vis, die het ‘soms’ vrij nauw neemt met de aaskeuze. Soms staat tussen aanhalingstekens, omdat het ook kan zijn dat het niet uitmaakt wat je eraan bindt, je vangt toch wel vis. Zo heb ik in de zomer van 2009 een aantal dagen achter elkaar heel leuk gevangen op de oppervlakteplug (de eerder beschreven DAM-pluggen). Ze zorgen voor veel spektakel en zeebaarzen springen soms zelf het water uit als ze er achter aan zitten. Deze pluggen werken alleen goed als er ook aasvis aan het oppervlak zit, dus met name midden in de zomer. Een van de dagen had ik wel 30-40 missers, maar ving ook een tiental baarzen, wat wil je nog meer!?
Kleuren
Mijn ervaring is dat voor de zeebaars lichte kleuren het vaak goed doen. Ik denk omdat deze in het ‘donkere’ water van de Noordzee/Westerschelde goed opvallen. Als de zeebaars op de bodem ligt en tegen het licht in naar de oppervlakte kijkt is een donkere plug vaak een goede keus omdat deze goed afsteekt tegen de achtergrond. Als het water echt bruin van kleur is door de aanwezigheid van algen, kan een fel gekleurde plug nog weleens voor een aangename verrassing zorgen.
Natuurlijke kleuren zijn vaak het meest favoriet, maar oranje kleuren doen het soms ook goed, er valt weinig van te zeggen, het is hier ook echt weer een kwestie van proberen. Wissel dus regelmatig van kleur, maar ook van diepte.
Plughengel?
Vaak word er voor het vissen met een plug gebruikt gemaakt van een spinhengel of een karperhengel, dit omdat speciale plughengels nauwelijks te krijgen zijn. Een strakke spinhengel voldoet echter ook prima. De hengel mag gerust behoorlijk stug zijn, als je een paar uur staat te werpen en de draaien met een plug en een slap spinhengeltje hou je het snel voor gezien. Doordat de plug duikt trekt deze behoorlijk aan je lijn, waardoor als je met een “slappe” hengel vist, je hengel de hele tijd krom staat. Gebruik dus een strakke hengel met daarop een soepel draaiende spinmolen met een goed werkende slip. Op de molen een nylon lijn van 35/00 of een gevlochten draad van 18/00 voldoet prima. Een goede slip is zeer belangrijk: bij het vissen met de plug zal de baars in alle overgave de plug pakken en er even hard mee wegzwemmen, als je slip niet goed afgesteld staat kan het wel eens voorkomen dat als de baars ervandoor gaat, het festijn eindigt met een doffe knal! Plug weg en baars weg!
Goede molens voor op de zeebaars zijn de Shimano reeks, Stradic, Twinpower, Stella. Daiwa heeft ook een mooie set molens, maar deze liggen een prijsklasse hoger. Dan is er als nieuwkomer ook nog het merk Penn, met bijvoorbeeld de Penn Sargus.
-------------------------------------------------------------------------------
Zeebaarsvisserij met de schuifdobber
De werking van de schuifdobber
Ik zal eerst het principe uitleggen van de schuifdobber. Iedereen zal denken, waarom niet een gewone dobber, nou dit omdat je met een gewone dobber niet kan regelen hoe diep je vist. Met een schuifdobber kun je dit dus wel, je kunt namelijk je stuitje, wat je op je hoofdlijn monteert, verschuiven. Door het verschuiven van dit stuitje kun je je aas aanbieden op elke diepte.
Je kunt dus je aas ook aanbieden op de bodem, om de bodem te vinden kun je je stuitje een heel end omhoog doen, totdat je dobber plat ligt, nu heb je de bodem gevonden. Na het vinden van de bodem, kun je je stuitje een endje terugzetten, zodat je net boven de bodem vist.
Het wil niet zeggen dat je altijd tegen de bodem moet vissen, het is ook heel goed mogelijk om maar een paar meter diep te vissen. Je kunt deze diepte dan natuurlijk weer instellen met een stuitje.
Monteren van de schuifdobber
Het is eigenlijk heel simpel, maar je moet het maar net even weten. Op je hoofdlijn monteer je eerst een stuitje, deze kun je zelf maken, of kopen bij de hengelsportzaak. Dan doe je op je hoofdlijn een klein kraaltje, waar het stuitje niet doorheen kan. Daarna monteer je de schuifdobber op de hoofdlijn, daarna het juiste schuifloodje en dan een wartel of een tonwartel. Aan deze wartel of tonwartel maak je een onderlijn van zo'n 50 cm vast, met hieraan een gewenste haak. In onderstaande volgorde kun je het monteren op je hoofdlijn.
Hoofdlijn
Stuitje
Kraaltje
Schuifdobber
Schuifloodje
Wartel/Tonwartel
50/00 Fluor Carbon
Geschikte haak
Aas
Aas
Als aas kun je eigenlijk alles gebruiken wat je normaal ook gebruikt voor het vissen op zeebaars. Een van de beste aassoorten is een grote kweek- of steekzager, deze prik je dan maar net op de haak zodat de staart mooi kan bewegen in het water. Het vissen met levende zandspieringen gaat ook geweldig goed. Het kan bijvoorbeeld ook met ander aas zoals; inktvis, makreel etc.
--------------------------------------------------------------------------------
Zeebaarsvisserij op de bodem
Zeebaarsvissen op de bodem is weer een geheel ander soort van vissen, dé echte kunstaasvissers vinden er meestal niks aan om op deze manier een zeebaars te vangen. Hoewel het vaak succes oplevert. Eigenlijk is het een hele simpele manier van vissen op zeebaars, je hebt eigenlijk niet meer nodig dan een niet te zware hengel, een molen met dikke draad, ik vis zelf het liefst met gevlochten draad, omdat je dan in direct contact staat met de vis.
Aas
Als aas vis ik het liefst met levende spieringen, aan deze aasvisjes kun je op meerdere manieren komen. Je kunt een klein schepnetje meenemen en hiermee toeslaan in een school spiering, zodat je meestal in één keer genoeg aas hebt om een tijdje te vissen, maar dit wil niet altijd lukken. Dit kan zijn, omdat de spieringen zich in dieper water bevinden, zodat je er gewoon niet bij kan. Een andere manier is het gebruik maken van een makreel-onderlijntje, en deze met een grote snelheid naar je toe te halen, de kans is dan groot dat je één of meerdere spieringen haakt. Deze kun je dan gebruiken als aas. Wij maken zulk soort onderlijntjes zelf, met behulp van kleine dreghaakjes. Je kunt dan zoveel haakjes aan je lijntje maken als je wilt, maar u zult nu denken waarom met dregjes? Nou, de kans is dan dermate hoger dat je wat meer en wat sneller een aantal spieringen vangt. Met spiering als aas, gebruik ik meestal zo'n zestal spierinkjes, maar dit kun je natuurlijk zelf bepalen. Ook kun je spieringen steken in het zand met een riek, dit werkt ook niet altijd, maar zorgt soms voor goede resultaten.
Ook mesheften/inktvis zijn een veelgebruikte aassoort bij het bodemvissen op zeebaars. Wikkel het goed vast met bindgaren, en maak altijd gebruik van een breeklijntje voor je lood. Zo voorkom je dat je een grote baars verspeelt. Vis dicht tegen de stenen aan met een ankerloodje en een grote haak, of dubbele haak.
Succes in het komende zeebaarsseizoen.
Groeten,
Thomas