HSV Westkapelle  HSV Westkapelle

Zeebaars 2011

De zeebaarsvisserij is weer in volle gang, en eerlijk gezegd mag ik niet klagen. Daarom een kort overzicht van mijn nieuwe producten van 2011

In de soep

Vorig jaar gevist met twee shimano twinpowers, maar deze voldeden na een jaar niet maar aan mijn eisen, dus ben ik zoek gegaan naar een alternatief. Als je zo intensief vist met pluggen, wat neerkomt op duizende omwentelingen per trip, dient de molen dit wél aan te kunnen. Voordat ik de twinpowers in de soep draai heb ik ze verkocht en ben ik op zoek gegaan naar een nog beter alternatief.

Als je uit de kayak vist komt er regelmatig een slokje water over de molens, dus wilde ik een waterdicht systeem. Je hebt dan nog maar een minimale keuze. Deze keuze bestaat dan uit Daiwa of Shimano. De Shimano molens en dan met name de saltiga game en de twinpower SW zijn geschikt voor het zoutwater en zijn waterdicht. Alleen zijn deze molens iets te zwaar en te grof voor de plugvisserij vanuit de kayak. Mijn oog is vervolgens gevallen, na het lezen van enkele recensies, op de Daiwa Certate. Een molen met de juiste eigenschappen, maar wel in een hoge prijsklasse, maar ik verwacht dan ook dat deze voor jaren visplezier zullen zorgen.

Omdat ik veel trollend vis met twee hengels wilde ik gelijk 2 molens en 2 extra spoelen, gelijk compleet dus. Ik vis zelf met spider wire, dit is een sterke gevlochten lijn, die voorzien is van een coating, waardoor hij niet direct afschuurt langs objecten. Hier knoop ik een meter voorslag aan van een dikke fluorcarbon, daaraan een speldwartel en daaraan de plug. Om direct hierop aan te sluiten kan ik iedere zeebaarsvisser adviseren om eens een plug te bestellen via www.zouterovers.nl. René Sehr is hier de eigenaar van en de pluggen zijn vaak kopieën van de welbekende merken, maar vaak voor de helft van de prijs.

Zeeschot

Om een voorbeeld te geven, heb ik laatst de Sea Shot minnow, in de kleur rood getest.

 

En de eerste worp was het al meteen raak, een forse baars wist deze goudvis te vinden. Daar begon het pas, de volgende 3 worpen was het wederom raak en het waren alleen maar baarzen van monsterformaat. De pluggen worden geleverd met 3 sterke VMC dreggen. Hij heeft nog veel meer soorten in de collectie. Ik zou zeggen bezoek zijn site en probeer eens enkele pluggen!

Aantallen

Het gaat echt niet altijd om de aantallen, maar om de kick die een vis van formaat geeft. Als die slip het uitgiert en je rook van je molen ziet komen weet je dat het om een flinke dame gaat. Ga daarom ook altijd op pad met het juiste materiaal, en vis ook zeker niet te zwaar, want dan is de sport die je eraan beleeft beduidend minder. Ik vis daarom ook met lichte hengels die snel als een hoepel staan en toch wat power hebben. Het zijn de Berkley Urban Spirit 2.10 hengels, deze hebben een verstelbaar handvat, wat ik als positief beschouw. Als ik uit de kayak vis, is het onhandig als er een lang onderstuk aan zit, daarom staat hij bij kayakvissen op een minimale stand. Als ik daarentegen vanaf de kant vis met deze hengels zet ik ze op de maximale stand. Simpel, maar effectief.

Aantallen zijn dus niet altijd van belang, maar de kick die je eraan beleeft.

Kiss en release

Rex Hunt kaartte het jaren geleden ook al aan, het 'kiss en release' principe. Als een baars 50-70 bereikt is deze vis, vaak 10-20 jaar oud. De vis heeft jaren gestreden om te overleven en als hij dan één verkeerde fout maakt wordt hij vaak slachtoffer van de broodvisser. Ik ben niet roomser dan de Paus, en neem ook zelf wel eens een visje mee. Maar probeer eens een mooie foto te maken van de zeebaars en zet hem direct terug in zijn/haar element. De kick om zo een 'fish of a lifetime' terug te zetten geeft een apart gevoel. Mocht de vis beschadigd zijn, geef ik ook de voorkeur aan het direct doden en meenemen van de vis. Iedereen kent onderstaand stuk ongetwijfeld, maar ik zou zeggen denk er eens over na.

 Bron: www.zeebaars.nl

She lay beaten at his feet. The treble hook had caught her under the
chin. She had fought like a demon having been able to fight with her
mouth wide open, driving the water over her gills, which is why she
hadn�t tired nearly as quick as she should have had she been hooked
elsewhere. Her eyes watched him as he knelt to remove the hook. He
hadn�t tasted Bass for a long time and it flashed through his mind
that maybe he should take this one for the pot. But weighing at just
over 7lbs made this female Bass over 10 years old. He glanced out to
sea. It had been a perfect morning. This was the third Bass he had
taken at around the 7lb mark which meant there was probably a small
school of the same year class knocking around. This is how it should
be he thought, briefly banishing all thoughts of how the stocks were
being hammered by the commercials. As he removed the hook he noted
that the wound was surprisingly small considering the force both he
and the fish had exerted pulling in opposite directions. Wetting his
hands once again he slipped them under her lifting her into the
water. After a few moments she flicked her tail and slipped off back
.

Handdoek

Nu lijkt het natuurlijk of het elke keer prijs is, maar soms moet ik het ook maar doen met een enkel baarsje. Je moet dan ook niet zomaar de handdoek in de ring gooien, want ze zitten er zeker wel, maar soms azen ze op bepaalde momenten en bepaalde kleuren en bepaalde dieptes. Al deze drie factoren zijn te ondervangen, blijven vissen, veel wisselen van (kunst)aas. Toch wil het dan soms toch nog niet lukken om ook maar een enkel aanbeetje te krijgen. Vaak neem ik even pauze, tijd voor een bammetje en een slokje. Maar om niet teveel kostbare tijd te verdoen, gewoon verder gaan op de manier zoals je altijd je baarzen kan vangen. Het gaat namelijk ook deels om vertrouwen. Als je geen vertrouwen hebt in je kunstaas kan je het er net zo goed afhalen, zeker als de visserij wat matig is.

Grip

Een zeebaars is een vis met vele stekels, om de vis goed te kunnen pakken met een plug in zijn bek is best wel wat handigheid nodig, zonder dat je de dreggen in je vingers krijgt. Er zijn hier natuurlijk meerdere oplossingen voor, een schepnet, bogagrip of een fishgrip. Deze laatste is van plastic, geeft licht, drijft en roest niet. En dat voor een prijs van 19 euro bij www.viskayaks.nl. Op deze manier kun je de vis goed vasthouden en zo lang mogelijk in het water houden zonder dat je deze beschadigd. Ook voor zoetwatervis als snoek en snoekbaars werkt deze fishgrip perfect.

Mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag.

Groeten,

Thomas