HSV Westkapelle  HSV Westkapelle

 

Maandag 25-01-2010 gaan we met de vereniging een dagje wrakvissen met MS Neeltje Jans. Voor diegenen die dit nog nooit hebben gedaan wilde ik hier in het kort opzetten hoe dit in zijn werk gaat, en wat je nodig hebt.

Als eerste, wat heb je nodig?

- Een hengel:

De hengel moet een stevige hengel zijn, 300 gram werpgewicht, of 20/30Lb. De lengte is persoonlijk, maar alles tussen 2.00m en 2m70 is goed bruikbaar. Echter, als je met een hengel van 2m70 vist, en de vangsten zijn goed, voel je dit gegarandeerd in je rug 's avonds.

- Een molen:

Bij voorkeur een stevige reel of bootmolen, met een lage ratio(inhaalsnelheid). Bekende modellen zijn de Daiwa BG90 en de GS-9, en de Okuma Offshore. Met een strandmolen kan het ook voor een enkele keer, mits er met beleid ingehaald wordt en de inhaalsnelheid niet te groot is.

- Lijn:

Dit is gemakkelijk, op de molen zet je gevlochten lijn met een trekkracht vanaf 10kg tot 20kg. Neem de lijn niet TE zwaar, hoe dikker de lijn, hoe meer stroming deze pakt. En als je vastzit in het wrak, moet er iets breken, het is goedkoper als dat je lijn is i.p.v. je hengel.

- Onderlijnen/haken:

Hou het simpel! Je mag er van uitgaan dat je zo'n 10 onderlijnen zult verspelen, dus maak er niet te veel werk van. Het simpelste is een onderlijn van ongeveer 1m20 lang, met aan het begin en einde een lus, en de zijlijnen gemaakt m.b.v. een "dropper loop". Je kan daar dan direct je haak aan knopen, of een dunnere haaklijn aan vastmaken. De lengte van je haaklijnen is zo'n 20 à 30 cm. Als lijn gebruik je 60/100, dat is ruim voldoende. De haken zijn wat forser als diegene die je op het strand gebruikt, 5/0 of 6/0. Uiteraard zijn er ook andere systemen mogelijk, maar daar zit weer meer werk en kosten aan. Denk er ook weer aan dat als je vast zit er iets moet breken, je zou dus bijvoorbeeld met dunnere haaklijnen kunnen vissen.

- Lood:

Neem voldoende lood mee, het gewicht wat je het meest gebruikt is 300/400 gram, iets zwaardere voor als het echt hard stroomt kan geen kwaad.

-Pilkers ?

Kan ook, let wel op dat je niet met de buren in de knoop komt. Verder heb ik er geen ervaring mee.

- En verder..

  • een scherp (fileer)mes, en een snijplank
  • iets om de (eventuele) vis in te doen, een koelbox met daarin een vuilniszak werkt goed. De optimisten onder ons kunnen een 2e vuilniszak meenemen..
  • spullen om ter plekke onderlijnen te knopen (klosje 60/100 + haken).
  • zakje met voorgeknipte pleisters

-Zeeziek?

Om dit te helpen voorkomen zou moeten helpen:

  • uitgerust aan boord komen
  • goed ontbijten, en blijven eten
  • niet te veel koffie drinken
  • het middel "Primatour", verkrijgbaar bij Melis.

Voor al wat ik vergeten ben, op het forum van www.zeevissen.com staat onder bootvragen een uitgebreid artikel hierover.

 

Veel succes!

Peter