HSV Westkapelle  HSV Westkapelle

In het kader van de komende werpinstructie wil ik hier een beetje uitleg geven over het gebruik van voorslagen, en wat algemene tips geven.

 

Waarom een voorslag?

Heel simpel, de krachten die optreden bij het ingooien van 150 tot 200 gram lood zijn dusdanig groot dat de hoofdlijn dit niet kan trekken. Een enkele keer, en dan voorzichtig ingegegooid zal nog wel gaan maar als je een beetje kracht zet dan trek je er zo doorheen. In het beste geval valt het lood dan achter je neer, in het slechtste geval vliegt het een compleet andere kant op dan je bedoeld had, en raakt het een omstander.

Kortom een voorslag gebruiken dus!

Hoe dik moet deze dan zijn?

Bij werpwedstrijden stellen ze een dikte van 80/100 VERPLICHT. Voor de werpinstructie stellen we 60/100, of gevlochten voorslag met minimale trekkracht van 20 kg. Dikker mag ook, dunner NIET.

Hoe knoop ik dit aan mijn (dunne) hoofdlijn?

Je kunt de volgende knopen gebruiken:

- De bloedknoop (niet geschikt als de lijnen veel in diameter schelen)

- De Dubbele Grinner , eventueel op een andere manier

- De Allbrightknoop

Probeer ze uit, en kies er de beste uit.

Voor wie moeite heeft om een dikke voorslag aan een dunne hoofdlijn te knopen zijn er ook taps toelopende voorslagen. Deze verlopen van 0.30 mm naar 0.60mm, en zijn 15 meter lang. Uiteraard zijn deze te verkrijgen bij de clubsponsors!

 

Gevlochten voorslag?

Je kunt ook gevlochten lijn als voorslag gebruiken. Dit heeft als voordeel dat deze dunner is als nylon bij eenzelfde sterkte, dus de knoop is niet zo dik. Ook een voordeel, en tegelijk een nadeel, is dat hier geen rek in zit. Daardoor kun je meer uit de actie van je hengel halen, het nadeel is dat door het ontbreken van rek alle klappen door de onderlijn worden opgevangen. Deze kan, en zal hierdoor een keer breken, zoals ik tot mijn schande zelf heb ondervonden. Dus als je met gevlochten voorslag vist moet je de dikte van de onderlijn aanpassen.

 

En de rest van mijn hoofdlijn?

Hiervoor geldt: Hoe dunner je vist, hoe verder je werpt. Helaaas is het op de stranden waar wij vissen niet echt mogelijk om heel dun te vissen. Zie ook dit artikel.

En een gevlochten hoofdlijn ?

Je kunt winst halen door het gebruik van gevlochten lijn. Echter deze winst haal je enkel door het veel dunner zijn van de gevlochten lijn bij de zelfde trekkracht. Bij gelijke dikte gooi je met nylon verder.

 

Wat kan ik nog meer doen om verder in te gooien?

Wat ook veel in afstand scheelt is het goed vol zetten van de spoel. De lijn heeft dan minder weerstand van de spoelrand, dus gooi je verder. Je moet het echter niet overdrijven, 1 รก 2  mm onder de spoelrand is vol genoeg. Nog voller kan namelijk lijden tot het gooien van pruiken.