Baglimit voor zeebaars
De EU Visserijraad heeft besloten tot een baglimit voor zeebaars. Voor alle vormen van recreatievisserij geldt vanaf 29 maart een maximum aantal van drie zeebaarzen per persoon per dag.
Dit besluit werd donderdag 26 maart in Brussel genomen en vormt een tweede stap in het pakket korte termijn maatregelen om de visserijsterfte van zeebaars in 2015 omlaag te brengen. Een verbod op de pelagische trawlvisserij ging al op 27 januari in en na de baglimit worden ook voor andere visserijvormen maatregelen verwacht. Door juridische en politieke haken en ogen duurt het overleg daarover nog voort.
EAA: geen ongelijke behandeling sport-beroep
Nu de baglimit is aanvaard door de lidstaten is de laatste stap in het pakket zeebaarsmaatregelen niet ver weg meer. Tot aan het van kracht worden van die maatregelen is er dus nog sprake van ongelijkheid tussen sportvisserij en andere sectoren van de beroepsvisserij buiten de pelagische trawlvisserij.
De European Anglers Alliance (EAA) en Sportvisserij Nederland hebben steeds bepleit dat beroeps-en sportvisserij op gelijke wijze moeten bijdragen aan het herstel van de zeebaars. Het kan niet zo zijn dat de beroepsvisserij die goed is voor 75% visserijsterfte, gedurende het belangrijkste deel van het jaar gewoon zeebaars kan blijven vissen en aanlanden, zoals in vele aanvoerhavens dagelijkse praktijk is.
Baglimit
De baglimit zal gelden voor alle vormen van recreatieve visserij. In december 2014 was het voorstel nog één zeebaars per persoon per dag, maar daar is de Commissie vanaf gestapt onder kritiek vanuit de EAA en een aantal lidstaten.
Vanuit de sportvisserij is ervoor gepleit de invoeringsdatum van de baglimit gelijk te trekken met de beroepsvisserij maatregelen, maar dat bleek logistiek niet haalbaar, omdat het voorstel dan weer terug zou moeten naar de Raad.
Voor alle vormen van recreatievisserij geldt vanaf 29 maart een maximum aantal van drie zeebaarzen per persoon per dag.
Nu de baglimit een Europese maatregel is geworden, zal de al langer geldende baglimit van 20 kilo en 25 exemplaren per dag (zeebaars en kabeljauw) voor wat betreft zeebaars moeten worden aangepast. Daarover en over de handhaving van de baglimit zal binnenkort worden overlegd tussen het ministerie van EZ en Sportvisserij Nederland.
Voor de recreatieve staand wantvisserij zal de baglimit ook gelden. De vraag is of daarmee kan worden volstaan of dat een nadere beperking nodig is: meegevangen zeebaarzen hebben een kleine overlevingskans in staand want.
Verhogen minimummaat
De EAA en Sportvisserij Nederland hebben steeds gepleit voor het verhogen van de minimummaat als alternatief voor de baglimit. De Europese Commissie studeert inderdaad op deze maatregel – voor alle visserijvormen – maar ook die laat nog even op zich wachten. De huidige EU maat is 36 cm en zal omhoog moeten naar minimaal 42 cm en moeten gelden voor alle visserijvormen.
Een verschil in minimummaat voor beroepsmatige en hengelvangst maakt dat zodra een goede jaarklas zeebaars in de vangst komt, beroepsvissers als eersten in staat zouden zijn hun zeebaarsaandeel (75%!) te oogsten voordat de sportvisserij daar toegang toe heeft. Deze ongelijkheid in toegang – gesteld dat dat verschil in minimummaten overeind blijft – is maatschappelijk onaanvaardbaar.
(Bron: Totalfishing.nl)