HSV Westkapelle  HSV Westkapelle

Van 20 tot en met 27 september vinden in Port d'Albret, Frankrijk, de wereldkampioenschappen voor Dames en Senioren plaats.

Van onze vereniging nemen Christel Verhage bij de dames, en Marien Flipse en Kees Westdorp bij de heren mee.

We proberen u zo goed mogelijk op de hoogte te houden hiervan.

Meer informatie kunt u ook vinden op:

Sportvisserij Nederland

H.S.V. de Zeebaars

Yuki competition

De officiele uitslagen staan op deze  (Franse)  site.Gisteren was ’s ochtends bij het wakker worden al een heftige branding hoorbaar en dat beloofde dus wat voor die middag, met opkomend water. Een noordwest 4 op de kant  zou het er niet makkelijker op maken en met twee goede resultaten op zak in prima omstandigheden, gaf dit toch een ietwat ander licht op de zaak. Maar goed: ook deze nieuwe omstandigheden durfden we aan en het vertrouwen bleef.

Marien Flipse lootte de stek waar op dag twee de winnaar vandaan was gekomen. Precies op dat kleine plekje ontmoeten twee stromingen en golven elkaar, waardoor er een soort ‘wasmachine’ ontstaat; omstandigheden waar zeebaars van houdt. Direct na het beginsignaal pakte de Tunesier naast Marien een mooie baars en ook iets verderop kwamen na en paar minuten al wat baarzen op  kant. Marien had wat pech met een onderlijn onder het lood en kwam het eerste kwartier nog  niet tot scoren. Hoewel er aan alle kanten vis op de kant kwam, bleef Marien rustig en deed gewoon zijn ding. Dat zijn de situaties waarmee alleen topvissers kunnen omgaan en die rust is een kwaliteit die Marien heeft. Hij kwam gedurende wedstrijd in een flow en had op het eind maar liefst acht maatse zeebaarzen en viste daarmee wederom een dikke 1 in zijn zone. Maar belangrijker nog: Marien werd voor de tweede opeenvolgende dag tevens dagwinnaar overall. Marien staat stevig eerste in het individuele klassement en leverde met zijn topprestatie een belangrijk aandeel in de teamuitslag van de dag.

Stond Marien op een stek waar de aanstormende golven minder kwaad konden, vooral Kees Westdorp en Ruud van Noord hadden het zeer moeilijk met die watermuren.

Kees had de pech om in vak B op het vlakste stuk strand te staan en na een uur spoelde aan het eind van zone A en begin van zone B alles weg en dat leidde tot een complete chaos. Een Spanjaard die zijn  dure hengel met molen richting Amerika zag vertrekken, stewards die met moeite alles konden redden wat er te redden viel, mensen die door onderlijnen liepen. En dit allemaal terwijl de deelnemers in die zone met hun rug tegen de steile duinen probeerden weer wat fatsoenlijks in elkaar te kunnen zetten om toch maar weer verder te kunnen vissen. Eenmaal in het water zorgde een stevige stroming evenwijdig aan het strand ervoor dat alles in no time naar links wegstroomde. Werkelijk niets was hier tegen opgewassen. Deze chaos duurde ongeveer 1 ½ uur en toen was er weer redelijk te vissen. Kees had echter tocht al vier éénpunters op de kaart en wederom bleek hoe belangrijk deze visjes zijn in deze omstandigheden. Hij had echter de pech in het begin van het vak te staan, waar slecht werd gevangen, terwijl de laatste nummers ‘hoog’ stonden, minder last hadden van de ‘tsunami’s’ en meer vingen. Kees scoorde met in totaal vijf  één punters een 12 in zijn vak.

In vak C was Ruud van Noord aangeland op de plek pal naast de stek waar Marien gisteren de dagoverwinning behaalde, maar het water zag er nu totaal anders uit. Ook Ruud had enorm veel last van de vloedgolven. Ook op zijn stek was het een chaos, in mindere mate dan bij Kees, maar toch een waardeloze situatie om lekker te vissen. Ruud stond bovendien in het vak waar weinig vis uit kwam; na 2 ½ uur waren er nog naar zes deelnemers met vis. Ik heb Ruud daarom het advies gegeven om zich toch maar te richten op het vangen van een éénpunter en dat lukte gelukkig. Ruud loste in de branding twee minuten voor tijd een harder en ik zal maar niet zeggen wat toen te horen was op het strand. Uiteindelijk pakte Ruud toch nog een 9e zoneplaats en staat hij nu op 10 in het tussenklassement individueel. Hij heeft dus beslist nog kansen op een hoge individuele klassering. Pechvogel van de eerste twee wedstrijden Tom van de Pol was erop gebrand een goede prestatie neer te zetten en gelukkig pakte Tom al in het begin van de wedstrijd een mooie elft en later nog een éénpunter. Met slechts een paar mensen met vis, pakte Tom een o zo belangrijke vierde sectorplaats.

In vak E tenslotte, had Jeromy van Houdt net als Kees de pech in het begin van het vak te staan waar geen vis werd gevangen, terwijl vanaf het midden naar het einde toe de vangsten beter werden. Jeromy was onze schrapper van vandaag en hopelijk vist hij de laatste wedstrijd zoals de eerste wedstrijd, toen juist hij een belangrijk aandeel had in de daguitslag.

Ik wil daarmee het belang van presteren in een team nogmaals benadrukken: iedereen heeft zijn aandeel in de prestatie van het team. De ene dag is het de één, de andere dag de ander die goed scoort en dat is wat deze ploeg sterk maakt. Natuurlijk is het een domper als je een of twee dagen slecht presteert, maar het geheel bepaalt uiteindelijk alles!

Met vanmiddag nog één zeer belangrijke wedstrijd te gaan ben ik, ongeacht de uitslag , al zeer trots op deze hechte ploeg. Ondanks het feit dat we al bijna twee weken met elkaar leven in een kleine omgeving en met de nodige wedstrijdspanning, is de sfeer uitstekend. Er is geen onvertogen woord gevallen en het geloof in de prestatie van het team is voortdurend hoog.

Spanje is een fenomeen op zich en staat met zes punten dik nummer 1. Wij staan met 15 punten op zilver, gevolgd door Portugal met 2 punten meer en Kroatië en Engeland op 6 punten.

Marien staat op een stevige 1e plaats in het individuele klassement, terwijl Ruud van Noord ook niet geheel kansloos is voor een goede klassering.

Ook vandaag is er weer van alles mogelijk en dus blijven we met beide benen op de grond staan, maar reken maar dat het dak eraf gaat wanneer één en ander goed uitpakt! Blijven duimen dus, daar in Nederland!

Arthur van Tienen Bondscoach Nederlands Herenteam namens Sportvisserij Nederland


Na twee dagen WK-Kust in Frankrijk staat de Nederlandse herenploeg er uitstekend voor!
Bondscoach Arthur van Tienen brengt verslag uit van de tweede, zeer succesvolle wedstrijddag:

Dinsdag hebben we op het strand van Soustons gevist bij een lagere temperatuur (20 graden ) dan we de laatste dagen gewend waren en met een fris windje uit zee. Dit parcours is minder ‘tsunamigevoelig’ rond hoog water en dus veiliger voor de deelnemers en hun materiaal. Ook vandaag (woensdag) vissen we op dit parcours, zo werd inmiddels besloten.

Ook aan Soustons is echter elk stukje van 25 meter volledig anders en dat maakt alles alleen maar spannender en onvoorspelbaarder. De coaches en de ploegen hebben er een serieuze taak aan om onder deze omstandigheden de juiste tactiek te kiezen. Gelukkig hadden we er ook op dit strand twee uitgebreide trainingssessies op zitten. Weliswaar onder heel andere omstandigheden dan gisteren, maar toch geeft dat een iets zekerder gevoel.

Marien Flipse in vak B had het eerste half uur ene Murphy op bezoek op zijn stek (de Wet van Murphy; als er iets fout gaat dan gaat ook alles fout). De eerste worp een crack off, de tweede worp een mooie vis op 20 meter uit de kant gelost en terwijl de coach bij hem stond een dikke harder voor zijn voeten in de branding eraf. Toen vond Murphy het kennelijk genoeg en kwam er licht in de duisternis. Marien stond op een plek waar vis zit en pakte twee harder van respectievelijk 48 en 36 cm en als toetje nog een fint van 27 cm. Marien miste nog een dikke vis aan het eind van de wedstrijd, maar met meer dan een halve kilo boven nummer twee scoorde Marien een dikke 1 in zijn vak en de totaaloverwinning van de dag! Marien huist nu op een 8e plek in het totaal klassement individueel.

Tom van de Pol was er in vak A op gebrand een puike prestatie neer te zetten na zijn mindere eerste wedstrijddag. Helaas was het lot Tom ook opnieuw niet gunstig gezind en trof hij weer een kansloze stek waar werkelijk niets te halen viel. Gelukkig scoorde Tom nog een éénpunter en dat leverde hem een 12e sectorplaats op. Later bleek dat ene visje heel belangrijk! Tom staat in het individuele tussenklassement op een 71ste plaats.

Allrounder Kees Westdorp was het eerste uur aan het zoeken, maar toen vond een harder van 34 cm zijn aas. Steeds kijkend en zoekend naar meerdere mogelijkheden scoorde Kees vervolgens ook nog een geep van 59 cm en met een puike derde sectorplaats leverde Kees een belangrijk aandeel voor de score van de ploeg van deze wedstrijd. Kees staat individueel op een 26ste plaats.

De beste man van de eerste dag, Jeromy van Houdt, werd dinsdag onze ‘schrapper’. Jeromy stond in vak D net als Tom in vak A op een kansloze plek en ook rond hem heen werd niets gevangen. Aangezien er een uur voor tijd 10 nullen waren in zijn vak, heeft Jeromy werkelijk van alles geprobeerd om toch nog een éénpunter te scoren, maar helaas: dat hielp niet. Jeromy staat individueel op een 38ste plaats.

Rots in de branding Ruud van Noord bleef gewoon zoals altijd zichzelf en scoorde overtuigend een tweede plek in zijn sector met vijf vissen, waarvan drie maatse zeebaarzen. Zo leverde hij wederom een belangrijk aandeel in het landenresultaat.
Individueel staat Ruud nu op een fraaie vijfde plaats.

Als land won Kroatië de tweede wedstrijd en wij scoorden een prachtige tweede plek. Dat betekent op dit moment ook een tweede plaats in het totaalklassement na twee dagen. Achter Spanje, dat met vijf punten aan kop gaat. Voordat het laatste half uur in ging hadden de Spanjaarden overigens nog maar drie man met vis, maar deze uitgekiende ploeg wist toch nog een man met een dikke vis te scoren. Formeel staan wij gelijk met Portugal, doch wij hebben een beter ‘doelsaldo’ en maken daarmee dus aanspraak op de officiële Runner Up positie.
De verrassende Kroaten hebben een ploeg om rekening mee te houden en voor de rest kan het nog alle kanten op gaan, zodat wij waken voor euforie. We zijn als ploeg ons terdege bewust dat het tij zich op deze verraderlijke parcoursen nog volledig tegen ons kan keren. Iedere wedstrijd hier is steeds weer een groot vraagteken.
Aan de andere kant hebben we al twee mooie uitslagen in de zak en als jullie allemaal duimen voor ons, dan zal dat vast helpen!

Arthur van Tienen
Bondscoach landenteam bij de heren
namens Sportvisserij Nederland


Gisteren hebben we met het opkomende water de eerste van vier wedstrijden gevist op het parcours van Vieux Boucau. Op weg naar nieuwe maan gaf dat vooral rond hoog water de nodige problemen. Aanstormende krachtige golven sloegen over de zandbanken heen en veroorzaakten op het strand ware mini-tsunami’s. Dan staat de veiligheid voorop en de stewards hadden hun handen vol om de deelnemers bij de toch wat gevaarlijke waterlijn weg te houden.

Maar nu de visserij.

Ruud van Noord stond in vak A op een mooi stekje en wist daar vier maatse zeebaarsjes te vangen en vijf ondermaatse. Daarmee scoorde hij een drie in zijn sector en individueel staat hij in het tussenklassement na één dag op een 15e plaats.

In sector B stond Tom van de Pol op een ware ‘tsunami stek’. Zijn spullen werden weggespoeld en meer ongemakken maakten er geen plezierige wedstrijd van voor Tom, die uiteindelijk ook geen vis kon scoren. Tom was daarmee onze ‘schrapper’ voor deze eerste wedstrijd en staat individueel op een 71ste plaats. Hij is echter een bijter en gaat er vandaag vol voor.

Jeromy van Houdt had in vak C ook last van vloedgolven en precies op het moment dat hij een mooie geep scoorde van 63 cm spoelden zijn spullen bijna weg. Jeromy reorganiseerde echter op een rustige manier zijn spullen en pakte in het laatste half uur nog een vette zeebrasem. Met iets meer dan 1 kilo vis scoorde Jeromy in zijn sector uiteindelijk een prachtige tweede plaats, achter de ongenaakbare Jose Alfonso en was daarmee onze beste man. Jeromy staat individueel op een 7e plaats.

In sector D had onze meest ervaren man Kees Westdorp een slechte dag, maar drie éénpunters brachten gelukkig nog een 10e sectorplaats op. Zo zie je maar dat werkelijk elk visje telt. Individueel staat Kees op een 50ste plaats.

In sector E tenslotte, wist de constant goed vissende Marien Flipse twee vissen te vangen. Eén zeebaarsje en een tarbotje waren voldoende voor een zesde sectorplaats en een 30ste positie in het individuele tussenklassement.

Al met al een redelijke start, met een zesde plaats van de 15 deelnemende landen als prima uitgangspositie voor de komende dagen.
Spanje voert mede dankzij een paar dikke harders het veld aan, gevolgd door Portugal, Engeland, België (!) en Frankrijk.
We gaan er vandaag weer vol tegenaan en hopelijk wederom met een goede klassering!

Arthur van Tienen
Bondscoach namens Sportvisserij Nederland