HSV Westkapelle  HSV Westkapelle

Kayakvissen Noorwegen 2013

 

Donderdag 16 mei ging om half 4 de wekker, zodoende konden we om 04.00 uur vertrekken richting Oslo, een reis van circa 15 uur. Tijdens de reis weinig oponthoud dus lekker op tijd bij het hotel, na even een snelle douche en een biertje werd de mand opgezocht. De volgende dag was het namelijk weer vroeg tijd om te vertrekken naar onze eindbestemming in Mosvik, Noorwegen. Na een vlotte reis van nog zo een 9 uur kwamen we om 13.00 uur aan in het 10 persoonshuis, we konden het dan ook niet laten om nog snel even het water te verkennen. Al snel werden de eerste gullen gevangen, maar ondanks het mooie weer en de goede vangsten toch maar verkozen om eerst alles uit te pakken en even wat rust te genieten.

 

 

Zaterdag 18 mei moest de eerste lange dag op het water worden. Omdat het in deze tijd van het jaar nagenoeg niet donker wordt in Noorwegen, werden we door het felle licht rond 05.00 al wakker. Nog heel even blijven liggen en om 7 uur zijn we eruit gegaan om er een lange dag van te maken. Naast het schitterende zomerweer stond er deze dag nagenoeg geen wind en kon de eerste dag op het water beginnen. We hebben ervoor gekozen om veel afstand af te leggen, op zoek naar haring en pollack. De stekken van afgelopen jaar waren niet meer hetzelfde en er moest dus opnieuw gezocht worden. Maar door de nieuwe kleuren dieptemeters van Lowrance wisten we al snel wat plukken haring te vinden, met daarbij de nodige vis.

 

Zondag wederom een schitterende dag met geen wind en ontzettende veel zon, met zo'n 25 graden was het soms best taai op het water, maar gelukkig was er zonnebrand mee uit Nederland. Regelmatig smeren was dan ook noodzakelijk, en dat in Noorwegen! Vandaag ervoor gekozen om weer een ander stuk te bevissen en hier was ontzettend veel haring aanwezig met daarbij alleen maar grote gullen tot 90 cm. Hier was op elke manier wel vis te vangen, zowel trollend, vertikalend en ook werpend. Na 14 uur op het water en 50 km verder kwamen we moe maar voldaan terug bij ons onderkomen, waar ook de volgende 2 al gearriveerd waren. Er volgende er dinsdag nog 2 en zo was het zestal compleet.

 

Met zes man op het water komt er altijd wel iets speciaals of unieks boven water, Ronald heeft dan ook bijna een hele dag gevist op dieptes van 100-120 meter. Naast enkele gemiste aanbeten wist hij een aantal portugese hondshaaitjes te vangen en als uitschieter een Lom van circa 80 cm. Helaas overleefde de vis het niet en is er een poging gedaan om deze schoon te maken, het taaie vel maakt het wat lastig, maar eenmaal schoongemaakt smaakte de vis uitstekend, een ietwat fijnere structuur dan kabeljauw en pollack, maar nagenoeg dezelfde smaak.

 

Afstanden afleggen leek wel echt dé manier om de vis tegen te komen. Diverse locaties waren dan ook helemaal gevuld met haring en als je de volgende dag terugkeerde zaten ze er nog, vaak wel in mindere mate. Door het heldere water en het zonnetje erop kon je de haring gewoon zien zwemmen. Vaak zaten ze achter iets van muggenlarven aan, deze waren duidelijk te zien op het wateroppervlak en zodoende kon je de haring na het vangen van een vis vaak makkelijk terugvinden. Naast de geweldige natuur op land zijn er ook de nodige bruinvissen gespot, een leuke bijkomstigheid tijdens een oversteek op 500 meter diep water.

 

Vis meenemen is mogelijk, maar wel met een maximum van 15 kg p.p. Deze hadden we in de eerste 2 dagen al bij elkaar gesprokkeld, dus alle overige vis is netjes retour gegaan. Vis die het ondanks vele pogingen niet meer haalde werd meegenomen voor het diner aldaar. De mee te nemen vis is direct gefilleerd en ingevroren, 's ochtends voor vertrek is alles netjes in een koelbox gelegd en bij aankomst was nagenoeg alles nog bevroren.

 

De overkant was als een stek die we in de eerste dagen waren tegengekomen. Theo was hier woensdag alleen naartoe gegaan en volgens hem was het een waar koolvisfestijn. Donderdag dus met z'n allen naar de overkant, een tocht van circa 45 minuten. Eenmaal aangekomen zagen we al direct wat haring en de nodige koolvis op het scherm. Deze werden dan ook al snel op diverse manieren gevangen. De wind was vandaag spelbreker en zodoende zijn we naar een andere kant van het fjord gevaren waar we iets meer in de luwte lagen. Helaas draaide de wind toen we op onze nieuwe stek aankwamen en zaten we weer met een probleem. Gelukkig wisten we hier een schitterende pollack stek te vinden, dus zodoende werd de wind en de grote afstand even vergeten. De terugweg was iets minder leuk, een stuk met ontzettend veel kleine gulletjes, dus hengels binnenboord en 1,5 uur terugvaren (trappen) naar huis. Moe maar toch voldaan ging een ijskoud biertje er wel in!

 

We gebruiken voornamelijk heel licht materiaal, dit maakt het vele malen leuker om vis te vangen. Met spinhengeltjes van Gunki, Berkley, Shimano tot een gram of 30 is het een spectaculaire belefenis om kabeljauw en pollack te vangen! Naast de hengels wordt er veel gevist met pluggen en shads, op dieper water vaak met levend aas of filets van koolvis of haring. De meest gebruikte diepduikende pluggen zijn Bombers, Rapala's en Mann's. Met name de Deep Tail Dancer van Rapala bereikt een maximale diepte van 9 meter, ideaal voor het trollen op dieptes van 9-13 meter. Vertikalend worden er vaak GT shadjes gebruik, maar twisters en wormen op de jigkop werken ook bijzonder goed.

 

De kayaks zijn van het merk Hobie en hierbij is de Outback de meest geschikte boot voor de visserij. Theo en Ronald hadden allebei hun adventure bij en met deze boot kun je wat hogere snelheden behalen. Het trapsysteem is hierbij het grootste voordeel, afstanden die we afgelegd hebben liggen tussen de 30 en 50 km per dag, 7 dagen lang!

 

Zeeforel is een hoog gewaardeerde vis en een spectaculaire vis om te vangen, met name door zijn felle runs en zijn onstopbare kracht. Ook komt de vis direct na het haken naar het oppervlak, wat een schitterende effect geeft! Er kan ook gericht op worden gevist en dat moet vaak met hoge snelheid met kleine plugjes, maar Leo wist na enkele minuten op het water al een prachtige zeeforel te vangen. Dit wilde wij ook wel eens meemaken! Enkele dagen hebben we dan ook specifiek op zeeforel gevist, helaas mocht dit niet baten, maar de laatste dag, de zeeforel volledig vergeten kreeg ik een run op een felgele bomber. Dit was iets anders, een vis vol power en direct stomend naar de oppervlakte, dit moest er een zijn! En na een prachtig gevecht eindelijk een zeeforel naast de kayak, helaas zat de haak boven in de kop en had ik maar één poging de vis in de kayak te krijgen. Door het gespartel mislukte deze poging, maar toch een mooi moment om de week af te sluiten!

FOTO

Zaterdag 25 mei werd om half 4 gestart aan de terugreis en na een reis van 15 uur was een overnachting geboekt in Oslo. Zondag weer om half 4 vertrokken en zodoende kwamen we rond half 12 aan in Gorinchem en na 1,5 uur stond ik weer in Westkapelle!

  

 

 

 

 

Groet, Thomas

De film