HSV Westkapelle  HSV Westkapelle
GTIME! (1/2)
We zijn allemaal wel ergens verslaafd aan. En een verslaving is eigenlijk nooit goed voor je. Maar een verslaving waarbij je alleen maar buiten bent, actief bezig bent en ook nog eens nergens over hoeft na te denken. Dat kan toch niet slecht voor je zijn? Of wel? Voor de vijfde keer reizen we af naar de Malediven. Een ideale bestemming voor het vissen op Giant Trevally. De vis waar elke sportvisser van droomt. Sterk, resoluut en uiterst agressief. Maar wat moet er nou allemaal gebeuren voordat je kunt vertrekken en wat moet je juist wel en wat juist niet meenemen. In dit artikel geven we een overzicht van de voorbereiding, materiaalkeuze en verschillende technieken. 
b1302002 f97e 4745 91d5 23210edf2f73
Intro
Als we het hebben over de bucket-list van te vangen vissen, komt de Giant Trevally of in het kort GT, al snel naar boven. Ze hebben de meest angstaanjagende reputatie die je maar kunt bedenken. En als je er dan eenmaal een hebt gehaakt beginnen alle problemen pas. Het vangen van GT's - of meer in het bijzonder grote GT's - ligt niet voor niets aan de top van wat we extreem sportvissen noemen. Om deze schurken met succes uit het rif te halen, is een onverwoestbare uitrusting en meer dan pure wilskracht strikt noodzakelijk. Verwacht niet dat je de klus klaart met minder!
c45a0539 75d0 436a bb74 a904269fce61
Wist je trouwens dat de Giant Trevally een van de snelst groeiende vissen in de oceaan is. Dit is voor ons natuurlijk alleen maar positief, dit betekent dat ze enorm veel moeten eten om zo snel te kunnen groeien. Uit een artikel van Central Marine Fisheries Research Institute heb ik onderstaande tabel gevonden. Na 3 jaar hebben ze al een lengte bereikte van over de meter, onze Nederlandse vriend zeebaars zou hier nog eens een voorbeeld aan kunnen nemen!
Groei
Bron: Distribution, biology and behaviour of the giant trevally, Caranx ignobilis- a candidate species for mariculture. E.M. Abdussamad, H. Mohamad Kasim and T.S. Balasubramanian.
Kleding
Wat draag je nou als je voornamelijk een hele dag in de zon staat. Om te beginnen is het heel prettig om iets aan je voeten te hebben. Het dek kan door water of visslijm soms erg glad zijn. Mijn voorkeur gaat uit naar sandalen met een rubberen zool. Deze zijn lekker licht, ademen goed en geven goede grip. Zelf doe ik altijd een sneldrogende, lichtgewicht korte broek aan. Het is makkelijk als deze wat zakken heeft om af en toe wat (reserve)materiaal in te doen. Een splitringtang en schaar moet je eigenlijk altijd bij de hand hebben. Deze combinatie is het makkelijkst om bij te houden aan een riem of buikgordel. Een buikgordel is voor iedereen persoonlijk, maar voor mij is deze onmisbaar tijdens het popperen en bij het binnenhalen van grote vis. Om je lichaam verder te beschermen tegen de zon kun je kiezen voor een shirt met korte of lange mouwen. Zelf kies ik voor een licht, ademend, sneldrogend shirt met korte mouwen en smeer de rest goed in met zonnebrand, factor 50. Door de felle zon is een pet en zonnebril eigenlijk ook onmisbaar. Om het vissen zo lang mogelijk vol te houden moet je gewoon kiezen voor kleding wat conformtabel zit.
Molen
Wat betreft een geschikte molen om GT's te belagen kunnen we kort zijn. Shimano of Daiwa zijn hier de te gebruiken merken. Specifiek de Shimano Stella 14000 of 18000 of Daiwa Saltiga 5000/6500. Beide beschikken over een zeer hoge slipdruk, zijn nagenoeg waterdicht en bijna onverwoestbaar. Deze hoge slipdruk is noodzakelijk om de vis uit het rif te houden. Je moet je voorstellen dat direct na de aanbeet de vis zo snel mogelijk de veiligheid van het rif wil opzoeken. Dit moet je voorkomen door de slip zo af te stellen dat dit nagenoeg onmogelijk is. We hanteren een slipdruk van 9 á 10 kilo. Dit klinkt weinig, maar probeer met die druk maar eens met je blote handen een meter lijn van je molen te halen. We bepalen de slipdruk aan de hand van een simpele digitale kofferweegschaal. Deze monteer je aan je hoofdlijn en door deze vast te houden en achteruit te lopen met hengel en molen kun je de slipdruk exact instellen. Je zult je verbazen over hoe makkelijk een grote GT nog steeds lijn van je molen afkrijgt! 
IMG 1225
Hengel
Een goede hengel is eigenlijk net zo belangrijk als een goede de molen. Hengels voor het vissen op GT's heb je in diverse prijsklasses. Het is dus aan je budget wat je wil en kan kiezen. Maar gebruikelijk is een lichte, stevige hengel van rond de 2,40 meter met een werpgewicht van 100-200 gram. Wij vissen met de Shimano Ocea BB Heavy Game met een werpgewicht van 150 gram. Deze hengel kost circa € 300,-- is driedelig en volstaat prima. Maar heb je meer te besteden kun je altijd kiezen voor de duurdere merken. Denk dan aan de merken AWSB, Patriot Design, Temple Reef of Race Point. Dit zijn hengels van rond de € 1.000,-- en speciaal ontworpen voor het vissen op zeer grote GT's. Deze zijn helaas vaak niet in Nederland verkrijgbaar en daarom eigenlijk niet te testen voor aankoop.
P1010556
IMG 1700
Kunstaas
Het meest gangbare kunstaas voor GT's zijn poppers en stickbaits. De meest spectaculaire aanbeten zijn ongetwijfeld op de popper. Dit is een drijvend kunstaas wat door het binnenhalen zorgt voor een hoop gespetter aan de oppervlakte. Hoe groter de mond van de popper hoe meer tumult dit veroorzaakt. Maar dit vergt ook meer energie van de visser. Kies dus een popper die bij je past, waar je een hele dag mee aan de slag kunt en waar je vertrouwen in hebt. De oerdegelijke rapala Xplode, een popper van 145 gram, speciaal gemaakt voor het vissen op monster GT's is enorm aan te bevelen. Deze popper is onverwoestbaar, betaalbaar en verkrijgbaar in diverse kleuren. Andere goede all-round poppers zijn de Heru Cubera's. Wel iets duurder, maar ook echte vismagneten. Ben je een echte bruut dan kies voor bijvoorbeeld de Orion Cono Cona, een massief blok balsahout van 160 gram. Zeker weten dat je na 10 keer gooien toch even achter je oren krabt en kijkt in je kunstaas doos of er nog iets luchters in zit. Maar deze werkt soms wel heel erg goed!
P1010553
Een popper kun je op verschillende manieren binnenvissen. Je kunt met hele felle tikjes de popper over het oppervlak laten lopen. Zodoende lijkt het op een vluchtend aasvisje dat rustig over het water vlucht. Een andere techniek is met lange halen de popper binnenvissen en het liefst met een tussenpauze tussen de halen. Deze pauze kun je op laten lopen tot wel 5 seconden. Vaak vindt de aanbeet plaats als de popper stil ligt. Op deze manier vis je ook langer in de goede zone, zodat je meer kans maakt op die monster GT!
Stickbaits hebben we eigenlijk in 2 soorten. Zinkende en drijvende stickbaits. De zinkende hebben tijdens het binnendraaien vaak al een mooie actie van zichzelf. Soms is enkel en alleen binnendraaien dan al voldoende. Je kunt wel nog variëren met de snelheid. Maar je kunt deze ook met lange halen binnen vissen. Dus ingooien, een lange, zachte haal met de top van je hengel naar de zijkant, en je lijn weer strak draaien. Zo dartelt de stickbait van links naar rechts en vis je weer langer in de goede zone.
P1010550
Dan is er ook nog de wat moeilijker te vissen drijvende stickbait. Het is namelijk geheel afhankelijk van de stickbait hoe deze zich gedraagt. Het idee achter een drijvende stickbait is dat deze wordt binnengevist met lange halen. Dus eigenlijk gelijk als bij een zinkende stickbait, alleen moet je hierbij goed opletten dat de stickbait ook goed zijn werk doet. Zodra je hebt ingegooid wacht je tot de stickbait drijft, een lange haal zorgt ervoor dat hij een bubbelspoor maakt onderwater. Zodra deze weer boven is herhaal je dit. Het moet dus lijken op een aasvisje dat niet meer makkelijk zwemt en telkens naar de oppervlak gaat. Dit stukje kunstaas vergt echt wat meer moeite, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, kan het een ware killer zijn!
We hebben ook nog GT Ice Creams. Deze zeer eenvoudige stukjes kunstaas zijn gemaakt van (vaak) wit teflon met een voering van lood en een degelijke rvs constructie om je haak en splitring aan te bevestigen. Aanbeten op de Ice Creams zijn fenomenaal en circa 90% van de aanbeten wordt ook verzilverd. Voordeel van dit kunstaas is dat deze (zelfs met veel wind) zeer ver te werpen zijn. Ze zijn ook uiterst eenvoudig binnen te vissen. Je kunt dit eigenlijk niet fout doen. Je hengel rechtop graden houden en zo snel mogelijk binnendraaien zorgt ervoor dat de Ice Cream over het water danst. Of je hengel onder 45 graden houden en met korte tikjes binnenvissen zorgt voor een nog nerveuzer loopje over het water. Vergeet deze nooit in je uitrusting, naast het feit dat deze zorgt voor spectaculaire aanbeten vist het ook net even wat makkelijker als een popper. 
P1010542
Wanneer gebruik je nou wat? Dit is afhankelijk van heel veel factoren, zon, bewolking, wind, stroming etc. Je kunt je voorstellen dat bij veel wind veel kabaal gemaakt moet worden om de vis naar de oppervlakte te lokken. Als het daarentegen een rustige dag is met weinig stroming moet je je kunstaas juist heel langzaam en voorzichtig aanbieden. Een zinkende stickbait heel langzaam binnenvissen kan dan wonderen verrichten!
Maar het blijft gewoon zaak om zoveel mogelijk worpen te maken en af en toe te wisselen van kunstaas! Kunstaas voor GT's is eigenlijk nooit te groot, maar voor de visser wel!
Draad
Over gevlochten draad raken we waarschijnlijk nooit uitgepraat. Er zijn momenteel zoveel verschillende soorten op de markt dat het moeilijk kiezen is. En je weet pas of het wat is als je terug bent van je vakantie. In de Malediven vangen we GT's van gemiddeld 10-20 kg, maar er kan natuurlijk wel eens een monster tussendoor schieten. Je wilt dan zeker zijn dat je ook tegen dit monster een kans maakt. Je vist vaak met de wind mee, dus de afstand is vaak niet het probleem. Kies daarom ook een voldoende sterke lijn wat zorgt voor extra zekerheid. Mijn voorkeur gaat uit naar PowerPro 43/00 of 46/00. Een geweldige lijn met goede werpeigenschappen, een hoge breeksterkte en een redelijke prijs. Maar ook merken als Daiwa, Varivas en Jerry Brown behoren onder de meest gekozen lijnen.
P1010538
Sommige lijnen trekken aandacht van (grote) gepen. Op de plek waar je lijn het water raakt bij het binnenhalen ontstaat wat gespetter in het water. Gepen zien dit als aasvis en hierdoor vallen ze je lijn aan. Wat wij hebben gemerkt is dat gevlochten draad met kleurverschillen de gepen dit nog aantrekkelijker vinden. Ze happen dan in je draad en door de scherpe tanden is het direct klaar. We hebben door dit falen enkele mooie vissen verspeeld!
Als voorslag gebruik je een nylon lijn. Dit is om schokken van de vis op te vangen en het is schuurbestendiger dan gevlochten draad. Mocht de vis langs het rif zwemmen kan de nylon voorslag ervoor zorgen dat je de vis alsnog landt. Voor de voorslag nemen we nylon met een dikte van 1.00 - 1.20 mm. Om deze dikke nylon aan je gevlochten draad te knopen maken we  gebruik van een PR of FG knoop. Voor een Page Ranking knoop heb je een zogenaamd bobbin nodig. Deze knoop, of eigenlijk is het geen knoop, maar enkel windingen, is de sterkste verbinding die je kunt leggen tussen nylon en gevlochten draad. De Full Form Fine Grip (FG) knoop kun je leggen zonder tools. Ook deze knoop behoort tot de sterkste verbindingen tussen nylon en gevlochten draad. Beide knopen zorgen ervoor dat de nylon niet dubbel hoeft, waardoor de knoop relatief klein en dun blijft. Klik maar eens op de bovenstaande link hoe je deze knoop legt en doe er je voordeel mee, thnx to Briggsy!
P1010546
Een voorslag van circa 2,5 - 3 meter is voldoende. Zorg er voor dat de knoop, tijdens het ingooien, net iets boven je werpvinger zit, dus tussen je molen en het eerste oog. De voorslag voorzien we van een sterke tonwartel met even sterke splitring. Kies ook hier alleen voor topmateriaal met een treksterke van circa 100 kg. Zorg ervoor dat er geen zwakke schakel zit in je materiaal!
P1010544 
Locatie
Daar sta je dan, alles tiptop in orde, je favoriete kunstaas aan je splitring, de boot perfect gepositioneerd, maar waar gooi je dan? GT's houden zich voornamelijk op dicht langs de riffen. Ze komen hier alleen uit als er daadwerkelijk wat te halen valt. Je gooit je kunstaas dus in het ondiepe van het rif. Het is dus zaak aan de kapitein om de boot zo te positioneren dat iedereen precies in het ondiepe kan gooien. Pas hier wel op met zinkende stickbaits, deze kunnen binnen no-time vastzitten en dan moet je zwemmen. Nu begint het vissen dan echt. Elke haal, slag of draai die je maakt kan een aanbeet opleveren. Pas op, want nu begint de adrenaline pas echt door je lijf te gieren!
IMG 1674
Beet en dan?
Allereerst moet je je zelfverzekerd voelen, je moet stevig in je schoenen staan en zeer alert zijn. Een aanbeet ligt altijd op de loer, het kan direct gebeuren nadat je kunstaas het water raakt tot aan het moment dat je bij de boot je kunstaas uit het water tilt. Met name deze laatste situaties zorgen voor zeer veel chaos. Er staat dan nog zo weinig lijn uit dat de vis geen kant op kan en direct een weg naar beneden zoekt. Je moet je voorstellen dat bij een GT van een kilo of 20 je echt bijna overboord wordt getrokken. En dan moet je eigenlijk de haak nog zetten. Want de haak zetten bij GT vissen is totaal anders dan we gewend zijn. Je moet aanslaan als nooit tevoren. De dikke haak moet in de keiharde bek van de GT worden getrokken. Dit kan alleen maar als je enkele keren onnoemelijk hard aanslaat. Dit ziet er in eerste instantie wat onbezonnen uit, maar is strikt noodzakelijk om de vis niet meer te laten ontkomen. Nu kan het gevecht dan eindelijk echt beginnen. Na een spectaculaire aanbeet, waar liters water door de lucht vliegen, adrenaline door je lichaam giert en de slip zingt als nooit tevoren moet je aan de bak. Je zorgt er voor dat de vis niet het rif in kan. Jij doet dit door eventueel je slip te beheersen en door zo snel mogelijk de vis dichter bij je te halen. De kapitein draagt er zorg voor dat de boot van het rif wordt afgestuurd. Het is nu echt teamwork. De vis gooit zich op zijn of haar zijkant en nu krijg je het echt zwaar. Het is nu echt pompen of verzuipen, want een slappe lijn moet je te allen tijde voorkomen. Dan is de vis eindelijk in zicht, een zilveren schim onder water zorgt ervoor dat je nog even energie krijgt om die laatste meters binnen te halen. Daar is de GT van je leven, wat een vis, wat een gevecht en wat een ervaring! Gaffen doen we liever niet, een schepnet of de vis bij de staart pakken en binnen tillen zijn de beste opties. We vissen alleen op basis van catch en release, want deze vissen willen we nog vaker vangen!
CPNTE2814
XSHH1781
IMG 1718
Mindset
Het klinkt eigenlijk allemaal reuze eenvoudig. Maar wat we even vergeten zijn de minuten, uren, soms dagen dat je geen enkele aanbeet krijgt. Daarom is naar mijn mening je mindset het belangrijkste, maar een vaak over het hoofd geziene factor om je doel te bereiken om een ​​grote GT te vangen. Het inspireert ons allemaal om zo groot mogelijke vissen te vangen, maar we zijn ook wel verwend. We zien allemaal wel eens filmpjes op internet waar ons hart sneller van gaat kloppen. Wat we niet zien is de pure uitputtingsslag die soms geleverd moet worden om ook maar een aanbeet te krijgen, laat staan te verzilveren. We staan de hele dag in de tropische zon, we gooien oneindig met kunstaas en staan soms uren voor niks. Maar niks is minder waar! Want als je eenmaal 1 GT hebt gevangen, weet je dat dit elke investering en elke zweetdruppel waard was!
f17caba9 db0e 4f42 ab2d 708c65d965df
Einde
Op 3 januari 2019 zijn we voor de laatste trip naar de Malediven geweest. Dit keer naar het zuiden van het Meemu atoll. We eten bijna alleen maar zelf gevangen vis, slapen in verschillende guesthouses en slapen 2 nachten in een tent op het strand. Als dit geen ultieme viservaring meer is! Wil je ook mee op zo een reis, kijk dan op www.mac-strike.com. De resultaten van deze trip leest u in een volgend artikel.
IMG 6924
IMG 6932