HSV Westkapelle  HSV Westkapelle

Mummificeren

‘Ai, wikkel jie dih een éél klosje omene?’ Is een veelgestelde vraag tijdens de wedstrijden. De meeste zullen nu al wel een idee hebben waar het over gaat. Bindgaren, sommige zijn er fan van en andere weer niet. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden, bind een klein stukje aas vast, bijvoorbeeld alleen het puntje, of mummificeer je aas, of zet alleen bepaalde soorten wormen vast.

Elastiek is er in verschillende soorten en maten, de beste die mij bevalt is van het winkeltje van Jannetje in Zoutelande. Ze zijn wel op meerdere plaatsen te koop, maar hier haal ik ze altijd. Het voordeel van dit elastiek is dat het dun en sterk is. De soorten elastiek die verkocht wordt in hengelsportzaken is net een slag dikker. Dit werkt natuurlijk ook prima, maar waarom veranderen als iets werkt.

Met name mesheften en tappen zijn het best te mummificeren, als dit aas niet wordt vastgezet gaat het op de punt van je haak zitten en haak je minder makkelijk vis. Als je het ‘bindt’ dan blijft het netjes op de steel van de haak zitten en op de zijlijn. De vis haakt zich op deze manier eerder, want de punt van de haak is gewoon vrij.

Ook slik-, zand-, steek-, en kweekzagers kun je met behulp van wat elastiek goed vastzetten. De engelse zweren bij de geur van het aas en niet de uitstraling. In het geval van wijting ben ik het hier wel mee eens, maar in het geval van zeebaars niet. Of een zandzager mooi in het water zwemt of dat deze gemummificeerd en als een hoopje ellende in het water ligt scheelt dag en nacht. Dus het is niet altijd de juiste manier van aaspresentatie.

Het binden van het aas gaat het best met een aasnaald, zie hiervoor onderstaande foto’s.

 

 

Groeten,

 

Thomas