HSV Westkapelle  HSV Westkapelle

Molens:

Algemeen: naast een hengel is een werpmolen voor de kustvisser een must! Deze heb je net als hengels ook weer in vele soorten en maten. Het is belangrijk dat je molen bij je hengel past. Een kleine molen op een forse strandhengel is geen goede combinatie en vist niet lekker. Zo pas je net als je hengel ook je molen aan naar de visserij die je gaat beoefenen.

 

Voor het vissen vanaf het strand zijn een aantal eigenschappen van je molen belangrijk. De molen moet sterk zijn, dit omdat je soms te maken hebt met rotzooi in of onder water. En wanneer je molen meerdere vissen uit de diepte moet binnendraaien is een sterk model een must. De sterkte van een molen wordt bepaald door de gebruikte onderdelen. Een aantal dingen waar je op kunt letten als je op zoek gaat naar de juiste molen zijn het aantal kogellagers, de as dikte, het slipsysteem, het uiterlijk (ziet dit er degelijk en sterk uit). Verder is het belangrijk dat de molen redelijk tot geheel waterdicht is. Omdat je bij het vissen in zee altijd te maken hebt met zout wat in aanraking komt met je materiaal. Het is dan fijn dat je molen zo min mogelijk zout water binnen laat. Dit voorkomt dat je molen binnenin wordt aangetast. Al is je molen waterdicht, spoel hem altijd af na het vissen met zoet water! Ook is de binnendraaisnelheid belangrijk. Sommige molens draaien boven de 1 meter lijn per slag van de slinger binnen en andere bijvoorbeeld maar 0,60 meter lijn per slag van de slinger. Wanneer je vist op een bodem met rotzooi is het fijn dat je goed snelheid kan opbouwen zodat je over de rotzooi heen kan draaien. Een snellere molen heeft op zulke stekken dus zeker voordelen. Als je al deze punten optelt kom je al snel bij de grotere molens terecht. Bij veel merken de zogenaamde Surf/Big Pit series.

 

Tip: wil je een molen t.b.v. de strandvisserij aanschaffen? Vraag dan bijvoorbeeld bij een wedstrijd eens aan verschillende vissers naar de plus- en minpunten van hun molen. Dit maakt de zoektocht waarschijnlijk een stuk makkelijker!

Voor de actieve visserij in de zomermaanden worden duidelijk andere molens gebruikt dan de molens uit de Surf series. Kleinere en lichtere molens zie je hier vaak terug langs de waterkant. Vaak zie je hier de spinmolens terug in de types 3000 tot 6000. Het is belangrijk dat molens goed in de hand liggen omdat je constant inwerpt en binnendraait. Verder is het belangrijk dat de molen een goed afstelbare slip heeft omdat de zomerrovers voor directe aanbeten zorgen! De slip zorgt op dat moment voor iets extra lijn en zo voorkom je dat bijvoorbeeld je lijn breekt door zo’n harde aanbeet.